Brand door accu’s, opladers en batterijen

Tijdens het overleg met de werkgroep Keurmerk Veilig Ondernemen heeft de brandweer aangegeven dat de meeste branden die op dit moment ontstaan, veroorzaakt worden door accu’s, opladers en batterijen. Ook bij thuiswerken moet u erg opletten voor de valkuilen!

Wij vragen daarom uw aandacht voor enkele punten:

Zijn batterijen gevaarlijk?

Bij normaal gebruik niet! Maar ze kunnen brandgevaar opleveren als ze overladen worden, als er een kortsluiting ontstaat of als ze met water in aanraking komen. Ook als de batterijen niet op een juiste en veilige manier worden opgeladen kan brand ontstaan. Met de tips op deze pagina weet je waar je op moet letten.

Een Lithium-ion batterij?

Een Lithium-ion batterij of li-on batterij (of soms ook wel eens LIB genoemd) zijn lichtgewicht, oplaadbare batterijen of accu’s van elektrische fietsen, smartphones, tablets, laptops en hoverboards. Ze worden dagelijks door miljoenen mensen veilig gebruikt. In dit type batterij zit veel meer energie dan in een standaard penlite batterij en dat heeft veel voordelen. Maar tegelijkertijd neemt de zorg over dit nieuwe type batterij toe, omdat deze spontaan kan ontbranden of zelfs ontploffen.

De oplader zelf

Zorg ervoor dat je apparaten, batterijen en opladers hun warmte goed kwijt kunnen. Bedek de opladers en batterijen daarom niet en leg je telefoon niet onder je kussen. Kijk ook eens kritisch naar het hoesje van je telefoon. Kan je smartphone zijn warmte kwijt? En kan je laptop zijn warmte kwijt als je ermee op bed ligt?
Gebruik daarnaast officiële opladers die bij het product horen. Goedkope varianten of opladers die niet bij het product horen, kunnen ook kortsluiting veroorzaken.

Batterijverzamelpunt op kantoor

Ook bij batterijverzamelpunten gaat het wel eens mis wanneer bepaalde batterijen met elkaar of met andere stoffen in contact komen die in de ton gegooid worden. Let daar altijd extra op en zorg dat zo’n verzamelpunt buiten staat, op een minder kwetsbare plek.

Gaat het mis? Bel 112

Is de batterij vervormd, komen er giftige gassen vrij of staat de batterij in brand? Bel 112 en verlaat de ruimte.

Hier vindt u enkele tips om veilig op te laden>>

Share Button
CategorieënKVO