Geslaagde aftrap ‘Zaans Duurzaamheidsloket voor Bedrijven’

Tijdens de Safari van de Green Business Club Zaanstad werd, door wethouder René Tuijn, het Zaans Duurzaamheidsloket voor Bedrijven met veel enthousiasme aangekondigd. Dit nieuwe loket biedt een centrale plek waar bedrijven in Zaanstad ondersteuning kunnen krijgen bij de verduurzaming van hun onderneming. De oprichting van dit loket is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Zaanstad, Energiecorporatie Saenz, Ondernemersvereniging OVZZ en Green Business Club. Het loket, dat later dit jaar zal openen, is een belangrijke stap naar een nog duurzamer ondernemersklimaat in Zaanstad.

Duurzame initiatieven en inspiratie in Zaanstad
Jaarlijks organiseert Green Business Club Nederland in samenwerking met een lokale club de ‘Safari’. Dit jaar was Zaanstad de medeorganisator van het evenement. Deze wandelsafari door Zaandam ging langs diverse haltes waar deelnemers een diepgaand inzicht kregen in de inspanningen en innovaties op het gebied van duurzaamheid in Zaanstad. Ruben Uitendaal, voorzitter van GBC Zaanstad, opende het drukbezochte evenement. In zijn verhaal benadrukte hij de rijke historie van de Zaanstreek en de innovatieve geest van de Zaankanters, die heeft geleid tot de huidige focus op duurzaamheid.

Zaans Duurzaamheidsloket voor Bedrijven
Het absolute hoogtepunt was de aankondiging van het Zaans Duurzaamheidsloket voor Bedrijven. Dit langverwachte loket, een centrale plek voor informatie, (onafhankelijk!) advies, ontzorging, goede voorbeelden en beschikbare regelingen, wordt in 2024 operationeel! Het loket biedt ondernemers laagdrempelige en praktische ondersteuning bij hun duurzaamheidsvragen. Het loket is van en voor ondernemers!

Vanaf nu kunnen we nog meer snelheid maken om onze mooie Zaanse bedrijven nog duurzamer te maken,” zei kwartiermaker Paul Bakkum (gemeente Zaanstad) tijdens de aftrap van het loket. “We zijn al een aantal jaar met elkaar in gesprek over verschillende manieren om de bedrijvigheid in de Zaanstreek verder te verduurzamen. Met dit loket hebben ondernemers één plek waar ze terecht kunnen voor alle antwoorden op hun duurzaamheidsvragen.

Samenwerking en ontwikkeling
Het bestuur van het duurzaamheidsloket is al bekend en een werkgroep is actief. Het bestuur en werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van Energiecoöperatie Saenz, Ondernemersvereniging OVZZ en Green Business Club Zaanstad.

Wethouder René Tuijn kwam speciaal langs om, samen met de initiatiefnemers, de opening van het loket te vieren. Dit deden ze door symbolisch een vraag, die nu bij iedereen afzonderlijk binnenkomt, met een oranje voetbal in het, tot loket omgedoopte, doel te schieten. De wethouder riep alle betrokken partijen op om samen te werken en bij te dragen aan een groenere toekomst voor onze regio. “Met dit loket kunnen we de verduurzaming versnellen, elkaar nog meer versterken en scoren!”

De komende maanden wordt de organisatie va het loket ingericht en medio september is het loket ook echt bereikbaar. Nadere informatie hierover zal dan nog volgen. 

Foto: Ritchie Damwijk. Wethouder duurzaamheid René Tuijn schiet eerste vraag in bij Zaans Duurzaamheidsloket voor bedrijven. 

Share Button