Gratis online training RPC tegen cybercrime in trek bij bedrijven

Haarlem, 10 maart 2022 – Door de coronacrisis schrapte het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing (RPC) alle fysieke trainingen en koos voor online. Die noodgedwongen omslag pakt goed uit. Een in korte tijd ontwikkeld pakket gratis online trainingen valt in de smaak bij MKB-bedrijven. Ook winkeliers- en ondernemersverenigingen maken er gebruik van. Een sterk accent ligt op online trainingen ter voorkoming van cybercriminaliteit. Omdat die weinig tijd en géén geld kosten laten steeds meer bedrijven ze door hun personeel volgen.  

Alleen al voor het ontsleutelen van gestolen data kregen cybercriminelen in 2021 volgens schattingen van internationale experts tientallen miljarden euro’s losgeld betaald. In Nederland stijgt de cybercrime naar verwachting jaarlijks met 30%, mede omdat het toegenomen thuiswerken bedrijven extra kwetsbaar maakt.

Cybercriminelen richten zich behalve op grote ondernemingen óók steeds vaker op het MKB. Elk bedrijf is ongeacht de grootte een potentieel slachtoffer dat van het ene op het andere moment volledig stil wordt gelegd. Vaak kan de zaak pas na betaling van losgeld aan cybercriminelen weer worden opgestart.

Preventie verkleint de kans dat dit horrorscenario zich voordoet. Het trainen van personeel is daarbij essentieel. De praktijk leert dat er wat dat betreft nog een wereld te winnen valt. In geval van cybercriminaliteit blijkt herhaaldelijk dat werknemers niet of nauwelijks op een aanval voorbereid waren.

Tijdens de één uur durende online trainingen van het RPC worden op een efficiënte manier tips en tricks gegeven. Op basis van praktijkvoorbeelden krijgen ondernemers en/of hun werknemers een beeld van hun digitale (on)veiligheid. Dat gebeurt mede door ethical hackers die laten zien hoe bedrijven de dupe kunnen worden van diefstal van data.

Volgens RPC-projectleider Josefien Hofstede gaat voor deelnemers aan de trainingen een wereld open: ‘De meesten realiseerden zich nooit wat voor enorme ellende cybercrime zowel zakelijk als persoonlijk kan veroorzaken. Men is geneigd te denken dat het alleen een ander overkomt en heeft niet in de gaten dat je zélf potentieel slachtoffer en makkelijke prooi bent. Na het volgen van de online training zijn ze beter bewapend tegen hacken, afpersing, chantage en andere narigheid.‘

Deelnemers aan de trainingen zijn blij dat die veel bruikbare praktijkkennis opleveren, kort duren en niets kosten: ‘De respons op onze vraag of men de training bij anderen aan zou bevelen is 100% positief. Men ziet de training als een waardevolle diepte investering’, aldus Josefien Hofstede.

Binnen het RPC trekken gemeenten, politie en Openbaar Ministerie samen op. Het accent ligt op preventie.

De online trainingen kunnen zowel individueel als collectief worden gevolgd. Dat laatste gebeurt onder meer door winkeliers- en ondernemersverenigingen. De trainingen zijn landelijk beschikbaar voor ondernemers en winkeliers. Daarbij gaat het niet alleen om cybercrime, maar ook om zogenoemde High Impact Crimes. Dat is een verzamelnaam voor ernstige geweldsmisdrijven zoals straatroof, overvallen, zware mishandeling en inbraken. Alle RPC-trainingen zijn te vinden op RPCNH: Activiteiten

Share Button