Wat is ondermijnende criminaliteit?

Als criminelen zaken doen met gewone mensen, dan valt dat onder ondermijning
Want het ondermijnt of verzwakt de samenleving. Waarom doen criminelen dat? En hoe?

Criminelen hebben gewone mensen – en ook ambtenaren – nodig om geld te verdienen
Gewone mensen zijn niet alleen slachtoffers van criminelen. Criminelen moeten voor hun activiteiten ook gebouwen huren, kopen of bouwen. En spullen kopen en vervoeren. Vaak doen ze daarvoor zaken met gewone mensen, die helemaal niet weten dat ze met criminelen te maken hebben. En die daar ook niets mee te maken willen hebben. En ze hebben ambtenaren nodig, mensen die bij de overheid werken. Want die moeten vergunningen afgeven en controles uitvoeren bij bedrijven.

Criminelen hebben gewone mensen nodig als ze hun geld willen uitgeven
Ze verdienen geld met misdaden, zoals diefstal, drugshandel of afpersing. Dat geld willen ze uitgeven. Bijvoorbeeld aan huizen, bedrijfsgebouwen en auto’s. Of ze willen het op de bank zetten. Dan krijgen ze te maken met gewone mensen, bij gewone bedrijven. Die huizen verkopen, of auto’s. Of die bij een bank werken. Of bij een gemeente.

Er zijn veel voorbeelden van ondermijnende criminaliteit
Een voorbeeld is hennepteelt (het kweken van wietplanten). Criminelen halen gewone mensen over hennep of wiet te kweken bij hen thuis op zolder. Een ander voorbeeld is zorgfraude. Sommige zorgaanbieders zijn crimineel. Zij laten de klanten betalen, maar leveren geen goede zorg. Zo krijgen gewone mensen te maken met criminelen, zonder dat ze dat weten en willen.

U kunt ook helpen: meld criminaliteit bij de politie of bij “meld misdaad anoniem”
Probeer criminaliteit te herkennen. Denkt u dat een crimineel met u zaken wil doen? Zeg dan nee.
Of maak er achteraf melding van bij de politie, telefoonnummer 0900-8844.
Of via “Meld Misdaad Anoniem”, telefoonnummer M. 0800-7000. Kijk ook eens op de website van de politie naar meer informatie over ondermijning.

Share Button