Noodopvang vluchtelingen Oekraïne Hembrugterrein

Onderstaande hebben we ontvangen van burgemeester Hamming en wordt verspreid onder de omwonenden en ondernemers van het Hembrugterrein. We brengen je graag hierover op de hoogte:

Vorige week heeft de Nederlandse overheid aangegeven dat er in elke regio zo snel mogelijk 2000 opvangplekken moeten komen voor de vluchtelingen uit Oekraïne . Ook Zaanstad moet hierin een rol spelen. Als burgemeester vind ik ook dat we dat moeten doen. De situatie in Oekraïne is verschrikkelijk. Mensen zijn halsoverkop vertrokken en zoeken nu onderdak. Als mensen, vaak vrouwen en kinderen, vluchten voor geweld, dan moeten we ze opvangen. Met zoveel mogelijk warmte en liefde.

Wat betekent dit voor u?
Eén van de plekken waar Zaanstad op korte termijn vluchtelingen uit Oekraïne gaat opvangen, is in de hallen van Taets op het Hembrugterrein. Omdat u bewoner of ondernemer bent in de directe omgeving van het Hembrugterrein krijgt u deze brief. Vorig najaar met de crisis in Afghanistan ontving u ook een brief van ons over noodopvang in de Taets. Toen is uiteindelijk de keus gevallen op de Achtersluispolder. Nu de vraag om acute opvang er opnieuw is, maken we toch gebruik van de Taets.

Tijdelijke noodopvang in Taets tot en met 1 mei
Binnen enkele dagen kunnen in Taets maximaal 400 vluchtelingen terecht. De opvanglocatie is er tot en met 1 mei. De verwachting is dat de vluchtelingen niet op korte termijn naar huis kunnen. Het is de bedoeling dat zij vanaf deze noodopvanglocatie doorstromen naar een opvanglocatie voor langere
termijn. De gemeente zoekt hiervoor op dit moment naar de mogelijkheden.

De mensen die we gaan opvangen komen uit een oorlogsgebied. Ze hebben vaak een lange en uitputtende reis achter de boeg. Geef hen de ruimte en de rust om bij te komen. Mijn verzoek is om niet naar Taets te komen om te helpen. De mensen worden professioneel ondersteund. U kunt op een
andere manier uw steentje bijdragen als u dat wilt. Op www.zaankantersvoorelkaar.nl staan hulpacties en tips om te helpen.

Informatiebijeenkomst en vragen
Door de oorlog en de groeiende groep vluchtelingen hebben we snel moeten handelen. Wij kunnen  ons voorstellen dat we u met deze brief overvallen en dat u allerlei vragen heeft. Op zeer korte termijn organiseren daarom wij een bijeenkomst voor de bewoners en ondernemers rond het Hembrugterrein.

Wij laten u zo snel mogelijk per brief weten wanneer de bijeenkomst plaatsvindt. Heeft u een vraag die niet kan wachten tot de bijeenkomst, dan kunt u ons mailen via noodopvang@zaanstad.nl of bel met 14 075.

Deze oorlog heeft invloed op iedereen, op elke Europeaan. De reacties vanuit de Zaanse samenleving zijn tot nu toe hartverwarmend en dat geeft me vertrouwen in de komende tijd. Laten we schouder aan schouder blijven staan. We gaan elkaar nog hard nodig hebben.

Met vriendelijk groet,

Jan Hamming
Burgemeester van Zaanstad

Share Button