Tips om inbraak en diefstal in uw bedrijf te voorkomen

Ongewenst bezoek is het laatste waarop u zit te wachten. En de criminelen werken niet thuis met deze Coronacrisis. Inbraak geeft niet alleen financieel nadelige gevolgen, het is soms ook een traumatische ervaring. 

Jaarlijks krijgt 1 op de 10 bedrijven te maken met een inbraak. Het inbraakrisico is redelijk groot voor ondernemers. In de meeste branches heeft meer dan 10 procent van de bedrijven ieder jaar te maken met één of meer inbraken. Vaak slaan inbrekers in hetzelfde bedrijf nog een keer hun slag. Want de gestolen inventaris wordt al snel opnieuw aangeschaft, maar verbeteringen aan de tekortgeschoten beveiliging worden niet op korte termijn doorgevoerd. Bovendien kent men de weg. Goede beveilingsmaatregelen kunnen veel ellende voorkomen of beperken.

Ook uw bedrijf heeft aantrekkelijke spullen
Bedrijven hebben een groot scala aan goederen in huis die voor inbreker in meer of mindere mate attractief zijn. Het is een misvatting te denken dat inbrekers zich daarbij alleen richten op bedrijven met luxe artikelen. Tegenwoordig is er in iedere onderneming wel een buit te vinden.
Denk maar eens aan:
 Voertuigen en brandstof
 Geld en geldswaardige documenten
 Metalen
 Voedselwaren
 Apparatuur zoals computers en laptops

Onderstaand enkele tips om te overwegen en zo in te vullen dat het past in uw onderneming:

1 Spreek vreemden aan
Train uw medewerkers om vreemden in het gebouw aan te spreken.

2 Houd het struikgewas kort en laag
Hoe mooi bomen en forse struiken ook zijn, rond een bedrijfsgebouw zijn ze niet handig. Zorg dat uw gebouw vanaf de openbare weg goed zichtbaar is. Inbrekers zijn dat dan ook.

3 Voer een goede sleuteladministratie
Maak gebruik van zogenaamde certificaatsleutels. Die zijn niet na te maken, behalve door degene die het bijbehorende certificaat bezit. Houd goed bij wie welke sleutels in zijn bezit heeft en laat medewerkers voor ontvangst tekenen. Controleer regelmatig of iedereen zijn sleutel nog heeft. Zorg ervoor dat medewerkers hun sleutels inleveren als ze uit dienst gaan.

4 Bezoekers moeten zich altijd melden bij binnenkomst
Er zijn nog steeds bedrijven waar bezoekers bij binnenkomst gewoon door kunnen lopen. Dat is vragen om ongewenst bezoek en spullen die verdwijnen. Laat bezoekers zich altijd melden en zorg dat een medewerker hen begeleidt door uw gebouw.

5 Laat bezoekers hesjes dragen
Is uw bedrijf een bouwplaats of fabriek, laat bezoekers dan gekleurde hesjes dragen. Zo is het duidelijk dat de persoon niet tot het personeel behoort en niet overal toegang heeft. Bovendien is het praktisch voor de algemene veiligheid: hier loopt iemand die de mogelijke ervaren niet kent.

6 Maak een sluitronde
De dagtaak zit erop. Maak een bedrijfsinstructie dat de laatste medewerker een sluitronde maakt. Zijn ramen en deuren dicht, en eventueel op slot? Zijn er geen waardevolle spullen achtergebleven op de bureau’s? Of zijn deze netjes opgeborgen in een bureaulade of in een kast? Maar ook: staan er geen apparaten of machines aan, die niet perse aan hoeven te staan?

7 Zorg dat hang- en sluitwerk ‘SKG-proof’ is
Plaats hang- en sluitwerk dat is voorzien van SKG-sterren. SKG is de onafhankelijke Stichting Kwaliteit Gevelbouw. SKG maakt bij zijn goedkeuring gebruik van een sterrensysteem om de inbraakwerendheid aan te geven. Deze inbraakwerendheid is 3 minuten (2 sterren) of 5 minuten (3 sterren). Men gaat hierbij uit van een gelegenheidsinbraak en het gereedschap dat daarbij normaal gesproken wordt gebruikt. 

8 Voorzie deuren van inbraakwerend beslag en dievenklauwen
Zorg bij deuren altijd voor een SKG-gekeurd beslag rond de slotcilinder en klink. Deuren die naar buiten draaien voorziet u van minimaal 3 dievenklauwen of veiligheidsscharnieren. Doe u dit niet, dan verwijderen inbrekers vrij eenvoudig de scharnierpennen en zijn ze zo binnen.

9 Doe ramen op slot en verwijder de sleutel
Ramen die open kunnen, moeten aan de binnenkant voorzien zijn van een (SKG-)slot. Doe de ramen altijd op slot en verwijder de sleutel.

10 Laat een inbraakalarmsysteem aanleggen
Kies voor een inbraakalarmsysteem van een BORG- of VEB-beveiligingsbedrijf. Zij weten volgens welke beveilingsklasse uw bedrijf moet worden beveiligd en verstrekken na oplevering van het systeem een kwaliteitsdocument.

11 Regel opvolging bij alarm
Regel dat er ook daadwerkelijk iets gebeurt als ’s nachts het alarm in uw bedrijf afgaat. Zorg dat er sleutelhouders bij de alarmcentrale bekend zijn. Bij alarm wordt één van de sleutelhouders verzocht naar het gebouw te komen zodat de politie naar binnen kan. U kunt ook de particuliere alarmdienst
aanwijzen als sleutelhouder. Zo hoeft u of uw medewerker niet zelf op een alarm af. En dat is wel zoveilig. Spreek in- en uitschakeltijden met de alarmcentrale af.

12 Plaats internetcamera’s (Live View)
Camera’s worden steeds geavanceerder. Ze kunnen draaien, inzoomen en zelfs kentekens herkennen. Handig is dat u de beelden thuis ook live via internet kunt bekijken. U kunt de alarmcentrale of de politie (Live View) mee laten kijken bij een inbraakalarm.

13 Maak het de inbreker moeilijk
Zorg ervoor dat een inbreker na binnenkomst niet direct zijn buit kan verzamelen. Berg voertuigsleutels bijvoorbeeld op in een inbraakwerende (en verankerde) kast of sluit het magazijn af met een inbraakwerende deur. Deze maatregelen hebben het meeste effect in combinatie met het inbraakalarmsysteem. De inbreker weet dan dat zijn tijd beperkt is. Hij gaat voor de snelle winst en blaast snel de aftocht. Is er geen inbraakalarm, dan heeft de inbreker alle tijd om een inbraakwerende kast of deur open te breken.

14 Check de beveiliging na een verbouwing
Na een verbouwing kan het zijn dat bepaalde delen in het bedrijf niet meer optimaal door het inbraakalarmsysteem worden gedetecteerd en dat het systeem moet worden aangepast of uitgebreid. Controleer daarom na een verbouwing alle veiligheidsmaatregelen goed of laat een beveilingsbedrijf dit doen.

15 Verbeter de beveiliging na een inbraak
Bent u slachtoffer geworden van een inbraak? Dan schoot uw beveiliging helaas te kort. Verbeter eerst uw beveiliging voordat u nieuwe spullen aanschaft. De inbrekers kennen het ‘lek’ in uw beveiliging én de weg in uw bedrijf! Voorkom dat ze terugkomen.

Succes!

Share Button