Duurzaamheid

Werkgroep Duurzaamheid

Werkgroepleden

 • Rob Karst, bestuurslid en voorzitter werkgroep
 • Maurice van der Hulst, Dynova subsidie advies
 • Marnix Postma, Advanced Engineering

Adviseurs

 • Tom Grootjen – SAENZ
 • Milda Mooi – SAENZ
 • Nico van Braam – ondersteuning
 • Paul Bakkum – Gemeente Zaanstad

Klimaat- en Co2-neutraal, ecologische voetafdruk of footprint, duurzaam ondernemen voor de circulaire economie… Je hoort niet anders. Maar dat is niet voor niets. Duurzaamheid; we moeten er écht iets mee. De werkgroep pakt verschillende projecten op om ondernemers de mogelijkheid te bieden duurzaam te ondernemen. Daar waar dat eerder niet voldoende van de grond kwam, kunnen we trots zeggen dat het dit keer écht iets kunnen betekenen.

Zo zijn wij een samenwerking gestart met de lokale energie-coöperatie SAENZ. SAENZ helpt ons met verschillende duurzaamheidsprojecten. 

In 2022 hebben we een subsidie ontvangen van 150.000 euro voor de gebieden Achtersluispolder, Westerspoor en Zuiderhout voor de aanschaf van zonnepanelen en laadpalen. Ook voor 2023 is de subidie verkregen, voor Achtersluispolder en Westerspoor.

50 euro subsidie per zonnepaneel
Deze subsidie wordt 1-op-1 ingezet voor het gebruik van zonnepanelen door de ondernemers. Hierdoor krijgen de ondernemers per zonnepaneel 50 euro subsidie! Lees hier meer–> 

300 euro subsidie voor laadpalen
Deze subsidie wordt ook in gezet voor de aanschaf van laadpalen. Hiervoor geldt een bedrag van 300 per enkele en 600 per dubbele laadpaal.
Lees hier meer–>

Voordelige energie-inkoop
Er is veel te doen rond de prijs van energie-inkoop. Het gezamenlijk inkopen van elektra en gas is de kerntaak van SAENZ . De werkgroep ‘Inkoop energie’ van SAENZ heeft in 2020 energie (elektra en gas) ingekocht voor 2021 en 2022. Een gouden greep, want onze huidige tarieven liggen ver onder de huidige markttarieven. Binnen het huidige collectief betekent dit een besparing voor het jaar 2022 van circa 1 miljoen euro!

Zoals bekend moeten wij ook voor het jaar 2023 een nieuw contract afsluiten en dat is gegeven de huidige hoge markttarieven een uitdaging. De werkgroep buigt zich constant over de vraag wanneer moeten we inkopen en voor hoe lang?
Vooralsnog is besloten om nu nog geen contract af te sluiten en het inkoopmoment nog even uit te stellen. De tarieven liggen op dit moment 7 à 8 keer zo hoog als onze huidige tarieven. De tarief-ontwikkeling wordt dagelijks gemonitord door de werkgroep. Wil je hier meer informatie over? Lees hier meer>>

Onze agenda voor 2023

 • Loket functie, stel uw vragen deel uw wensen
 • Collectieve energie inkoop via SAENZ
 • Ondersteuning Zon op daken en Laadinrichtingen
 • Begeleiding subsidie aanvragen duurzaamheidsprojecten    

Wij staan voor een forse uitdaging om in 2040 van het gas af te gaan, enerzijds om de CO2 uitstoot te verminderen en anderzijds omdat gas als energiebron eindig is. Dat gaat alleen lukken als wij het collectief aanpakken en oppakken, samenwerking tussen ondernemers en overheid is hier geboden. Wij staan klaar om onze leden te informeren en waar nodig te begeleiden.  

Contact

Neem contact op met ons secretariaat voor het maken van een afspraak info@ovzz.nl of bel 06-51489273 Tamara Mol zij brengt u in contact met één van onze specialisten voor een informatief gesprek.

Met vriendelijke groet,

Werkgroep Duurzaamheid
Rob Karst

Share Button